Nem og brugervenlig gaveoversigt

Få inspiration fra 3000+ geniale gaveideer fordelt på 300+ gaveguides

Troværdige danske webshops

Vi samarbejder udelukkende med troværdige forhandlere

Kreative & betydningsfulde gaver

Du får fantastiske gaveideer, du aldrig selv ville have tænkt på

Hvornår er det Fars Dag Den ultimative Fars Dag guide

Hvornår er det Fars Dag 2024 ? Den ultimative Fars Dag guide

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Fars Dag 2024 ligger som altid på Grundlovsdag – d. 5. juli. Altså er det både den nationale mærkedag for indførelsen af grundloven i 1849, og fejringen af Fars Dag herhjemme. For selv om Fars Dag i dag er en international mærkedag, holdes den ikke på samme dag over hele kloden. Læs med her, og få mere at vide om Fars Dag i Danmark og resten af verden. Samt et par gode ideer til anderledes Fars Dags gaver.

Anbefalede artikler:

Indholdsfortegnelse

Fars Dag fejres hvert år for at hylde og påskønne de utallige fædre og faderfigurer, der hver dag påtager sig den vigtige rolle at vejlede, beskytte og opmuntre børn og unge. Den særlige mærkedag giver os alle en unik mulighed for at vise vores taknemmelighed og kærlighed til vores far på en måde, der fortæller ham, hvor glade er for at have ham i vores liv.

I denne artikel dykker vi ned i, hvornår Fars Dag afholdes i Danmark i 2024 og alle andre år, udforsker den spændende historie bag traditionen – som faktisk blev opfundet af en kvinde – og ikke mindst, kommer med inspiration til at finde den perfekte gave, der går et skridt videre end de traditionelle valg.

Så forbered dig på at blive oplyst og inspireret til at finde en gave til far, der ikke bare glæder, men også overrasker og fortryller ham, der er faderfiguren i dit liv.

 

Hvornår er det Fars Dag i 2024 ?

Som allerede nævnt ligger Fars Dag i 2024 på datoen 5. juli. Ganske som den altid har gjort, lige siden traditionen blev indført herhjemme i 1935.

Det gør det nemt at huske, hvornår det er Fars Dag hver eneste år. For Grundlovsdag falder på samme dato hvert år for at mindes indførelsen af grundloven herhjemme i 1849 på netop denne dato.

Så har du glemt Fars Dags datoen, er det bare at spejde efter Grundlovsdag i din kalender.

3 generationer på Fars dag i Danmark

 

Hvor stammer Fars Dag fra?

Internationalt set er Fars Dag i 2024 nummer 115 i rækken. Traditionen stammer oprindeligt fra USA, hvor den første Fars Dag blev afholdt den 19. juni 1910 i Spokane, Washington. Initiativet blev taget af Sonora Louise Dodd, som ønskede at hylde sin far og andre fædre for deres indsats og dedikation.

Hendes inspiration kom fra Mors Dag, som fik hende til at forestillede sig en tilsvarende dag til ære for fædre. Dodd foreslog oprindeligt at fejre dagen på sin fars fødselsdag den 15. juni, men at praktiske grunde blev arrangementets første fejring flyttet til den 19. juni.

En anden vigtig figur i historien om Fars Dag er Grace Golden Clayton fra Fairmont, West Virginia. Hun foreslog en dag til ære for fædre allerede i 1908 efter en tragisk mineulykke, der efterlod mange børn faderløse. Selvom denne begivenhed ikke direkte førte til etableringen af en officel Fars Dag med en årlig fejring, bidrager Clayton’s initiativ til den tidlige fortælling om dagen.

Det var dog Dodd, der blev ved med at promovere dagen. Og hendes vedholdenhed førte til, at Fars Dag gradvist fik mere anerkendelse. Men vi skal faktisk helt frem til 1972. før Fars Dag endelig blev anerkendt som en officiel amerikansk helligdag af præsident Richard Nixon. Dodd levede heldigvis længe nok til at opleve, at hendes vision blev en realitet, og døde i en alder af 96 år i 1978.

 

Hvornår begyndte vi at fejre Fars Dag i Danmark?

Herhjemme blev Mors Dag den første af denne slags mærkedage, der blev introduceret. Det skete i 1929 af Christian Svenningsen, der var aktiv i ‘Foreningen for De Allierede Danske Våbenfæller’. Så hvor Fars Dag oprindeligt blev indført af en kvinde i USA, blev Mors Dag indført herhjemme af en mand.

Der skulle dog kun gå små 6 år, før også Fars Dag blev indført i Danmark. Det skete i 1935 – kun få år efter at Sverige havde adopteret den amerikanske, endnu uofficielle tradition i 1931. Altså er Fars Dag i 2024 mere end nummer 89 i rækken.

Allerede fra starten blev Fars dag herhjemme lagt på Grundlovsdag, den 5. juni – fordi det gjorde det nemmere at huske datoen. Og muligvis som en indirekte hyldest til grundlovens fædre.

Dermed adskiller vi os fra den amerikanske tradition, der placerer Fars Dag på den tredje søndag i juni. Og fra den nordiske placering af Fars Dag.

Oprindelse af Fars Dag i Danmark

 

Fars Dag i resten af Norden

Oprindeligt var det også tredje søndag i juni, svenskerne valgte til Fars Dag. Men i starten af 1970’erne flyttede svenskerne så dagen til den 2. søndag i november, hvor den har ligget siden. Det skyldes muligvis, at nordmændene også havde valgt anden søndag i november, da de indførte Fars Dag i Norge i 1949. Og at Finland også valgte denne dag til Fars Dag, da de begyndte at fejre mærkedagen engang i starten af 1970’erne.

Men på trods af det ellers fælles nordiske fodslag, har vi holdt fast i at holde Fars Dag på Grundlovsdag herhjemme. Og sådan bliver det nok ved med at være fremover.

 

Hvordan finder du frem til de rigtige gaver til far på hans årlige mærkedag?

At finde den perfekte gave til Fars Dag i 2024 kan være en udfordring. Særligt hvis du har en far, der enten har alt, eller ikke rigtigt ønsker sig noget. Men med lidt omtanke og kreativitet kan du måske alligevel finde noget, der passer perfekt til din far ved at følge de her trin:

 1. Overvej hans interesser og hobbyer: Start med at tænke på, hvad din far holder af. Er han en teknologi-entusiast, madelsker, eller måske en bogorm? Overvej gaveideer, der komplementerer hans lidenskaber, som f.eks. et avanceret overvågningskamera til hjemmet, et personligt krus med billede og tekst, eller en kvalitetskokkekniv, hvis din far elsker at lave mad.
 2. Spørg, uden han fatter mistanke: Du kan også stille nogle indirekte spørgsmål til din far, som afslører noget om hans gaveønsker. Hør, hvad der er kommet af nyt inden for det, han interesserer sig for, og hvad han mener om det. Eller om der er kommet nogle nye bøger af hans yndlingsforfatter for nyligt.
 3. Gør det personligt: En personlig gave viser, at du har lagt ekstra tanke og omsorg i gaven. Det kunne være personaliserede strømper med et sjovt billede, en plakat eller fotocollage med personlige billeder, eller måske en karikaturtegning af familien. Eller din far.
 4. Praktiske gaver: Mange fædre værdsætter praktiske gaver, de kan bruge i deres dagligdag. Overvej funktionelle gaver som en airfryer, et headset til smartphonen, eller en bog (eller lydbog), der kan inspirere ham til personlig udvikling. Eller et værktøj han har klaget over, han mangler i værktøjskassen.
 5. Oplevelsesgaver: Gaver behøver ikke altid være materielle. En oplevelsesgave som et gavekort til en spadag, en ølsmagning, eller måske en sjov dag med familien kan skabe minder, der varer længe.
 6. Hjemmelavede gaver: Hvis du er kreativ, kan en hjemmelavet gave være en særlig måde at vise din kærlighed på. Uanset om det er et håndskrevet kort, en tegning, eller en DIY-gave, vil det personlige touch gøre gaven ekstra speciel.

 

3 gode ideer til at sige ”Glædelig Fars dag” på en anderledes måde

Vil du gerne gøre det lidt anderledes, og ikke give din far det samme på Fars Dag i 2024 , som dine søskende højst sandsynligvis kommer slæbende med, kan du i stedet overveje f.eks.:

 • Giv din tid i stedet for isenkram: Overvej at planlægge en hyggedag sammen med din far, hvor I f.eks. tager ud at fisker, byvandring i København, tager på vandretur eller laver noget, som din far elsker at lave. Nogen gange er det meget mere værdifuldt at få blokket tid ud i kalenderen til at være sammen, end at købe noget, din far kan have stående på hylden. Eller spise og drikke sig igennem.
 • Gourmet madlavningsaften hos far: Eller hvad med at hyre en professionel kok, som er ekspert i det køkken, din far elsker allermest, som kommer og lærer jer at lave en luksuriøs middag. Det er en helt unik måde at kombinere læring, kvalitetstid og en lækker middag.
 • Hjemmebiografaften: Lej en hjemmebiograf for en aften komplet med lærred, projektor, surround sound og hele molevitten, og lav en serie- eller filmmaraton, hvor I binger alle din fars yndlingsfilm- og serier. Sørg for masser af snacks, drikkevarer og en hyggelig atmosfære, så I kan få en afslappende og underholdende aften sammen i familiens skød.
   

Ved at gå den her vej, får du både glædet din far, får mere tid sammen med ham, end du måske har haft i mange år, og skabt nogle sjove minder I kan se tilbage på i mange år frem.

Du kan selvfølgelig også slår dig sammen med eventuelle søskende og skabe en endnu større og endnu mere overraskende oplevelse for din far, som han – og resten af familien – sent vil glemme.

Måder at bruge Fars Dag på

 

Hvad giver du i Fars Dags gave til en nybagt far?

Er Fars Dag i 2024 den første for en nybagt far, du kender? Så har du en helt oplagt mulighed for at fejre den særlige begivenhed sammen med ham. Alt efter din relation til den nybagte far, findes der mange forskellige personlige og mindeværdige gaveideer, som du kan overveje:

 • Moderen til barnet: En personlig gave som f.eks. en nøglering, en dad ring, en halskæde med et ”dog tag” eller et armbånd med en speciel indgravering kan symbolisere den nybagte fars nye status. Et mere humoristisk indslag kunne være et gavekort til ham på opvartning af den nybagte mor.
 • Hans egne forældre: En 3D-gravering i glas med et billede af det nye barnebarn. Eller en kop, et krus eller en termoflaske med billedet af barnebarnet trykt på. Top eventuelt gaven op med en æske tændstikker, så han kan holde øjnene åbne om dagen, selv om han ikke får sin nattesøvn om natten. Og fortæl, at det var sådan, I kom gennem hverdagen, da han var spæd.
 • Hans svigerforældre: Et ølkrus med en humoristisk eller hjertevarm indgravering, der fejrer den nye fase i svigersønnens liv. Og giv eventuelt også et sæt ørepropper til jeres datter, så hun kan få sin nattesøvn, mens farmand tager sig af bebsen.
 • Venner og nærmeste familie: Skal det være stilfuldt, kan I vælge et par manchetknappesæt med en relevant indgravering. I kan selvfølgelig vælge at en af de humoristiske fars dags gaver til den nybagte far, som du kan læse om nedenfor.

 

Humoristiske fars dags gaver til en nybagt far

Vi har allerede givet dig et par ideer til mere humoristiske fars dags gaver fra de forskellige roller i omgangskredsen, som oftest finder på at give en ekstraordinær gave på den nybagte fars første Fars Dag.

Ander muligheder kunne f.eks. være at vælge en sjov bog om faderskabets udfordringer, en “baby manual” t-shirt med ubrugelig råd om at få småbørn til at sove, en kaffekop med sjove far-citater om at have en baby, et overlevelseskit til bleskift, eller måske et sjovt forklæde til de kommende grillfester, der relaterer til hans nye rolle. Disse gaver er både underholdende og praktiske, og den perfekte måde at fejre overgangen til faderskabet med et glimt i øjet.

Humoristiske fars dags gaver

 

Alternative måder at tilbringe Fars Dag på i 2024

Vi har allerede nævnt nogle anderledes måder at begave far på Fars Dag i 2024 .

Men vil du gerne gøre den endnu mere alternativt, kunne du jo også prøve at arrangere nogle lidt mere udfordrende eller eftertænksomme aktiviteter, som du og resten af familien kan lave sammen med far på selve dagen.

Hvad med f.eks. at:

 1. Lave en fotodag: Brug dagen på at genskabe gamle familiefotos med alle familiemedlemmerne i de samme stillinger og så tæt på det samme tøj som muligt. Det er en sjov og kreativ måde at mindes gamle tider og skabe nye minder.
 2. Give far en teknologifri dag: Aftal en dag, hvor alle elektroniske enheder er slukkede. Brug tiden på brætspil, lange gåture, eller en cykeltur sammen for at genopdage glæden ved det helt enkle samvær. Måske bliver det i virkeligheden en større udfordring for dig end for far.
 3. Lave en tidskapsel: Saml minder, breve, og genstande, der betyder noget for jer begge på Fars Dag i 2024 . Og begrav tidskapslen et særligt sted, hvor den kan ligge ugeneret, og aftal at grave den op igen om f.eks. 10 år. Og se, om de her ting har den samme betydning for jer til den til.

 

Mangler du stadig at finde den rigtige Fars Dags gave i 2024 ?

Når du skal finde den rigtige Fars Dag gave i 2024 , er det vigtigste, du skal huske på, at uanset om du vælger en klassisk, humoristisk, eller alternativ fejring, så er det tanken og tiden, I tilbringer sammen, der tæller.

Har du stadig ikke fundet den helt rigtige Fars Dags gave? Så rul tilbage til toppen af siden og udforsk vores omfattende gaveoversigt med masser af ideer og inspiration til at glæde din far med en gave eller oplevelse, der afspejler din taknemmelighed og kærlighed for hans rolle i dit liv.

Bedøm denne side

Klik på en stjerne